Як вибрати самогонний апарат. З чого складається класичний самогонний апарат.
Основні вузли і компоненти.
З чого ж складається класичний самогонний апарат?
Основними елементами будь-якого дистилятора є бак, він же куб для перегону і холодильник, він же змійовик, занурений в холодну воду, герметично з'єднані між собою. Для герметизації здавна використовували тісто. Ох і непросте це заняття, гнати на такому дистиляторі затикаючи діри і стежити за вогнем, не розуміючи яка температура всередині. Та й сусіди почують аромат ... Такі апарати і зараз щосили працюють, але розробки не стоять на місці, а з ними і виробники сучасних самогонних апаратів.
Що ж повинно бути в сучасному самогонному апараті?
В першу чергу все той же бак і холодильник, але вже з підгонкою всіх деталей і герметичними прокладками з харчової гуми або силікону. Чим краще герметичність, тим більше продукту виходить на виході і менше сторонніх запахів. Бак повинен бути з харчової нержавіючої сталі або міді. Часто використовують і алюміній, але алюміній при окисленні виділяє шкідливі речовини, а ми ж прагнемо до якісного продукту. З огляду на вартість мідного бака такі зустрічаються не часто, та й чи потрібні вони такими. Харчова нержавіюча не виділяє ніяких речовин і відмінно себе зарекомендувала протягом тривалого часу. На нашу думку, це найкращий вибір матеріалу. Слід враховувати і товщину металу в баку, щоб його не деформувало, і якість зварних швів. Шви повинні бути, обов'язково, надійними і зроблені аргонним зварюванням, щоб уникнути окислення на швах (зустрічаються умільці, які варять і електродами і чим завгодно). Спирт закипає при меншій температурі, ніж вода, а для того щоб вловити цю грань, коли спирт вже щосили випаровується, а вода ще ні, потрібен термометр. Термометр, зазвичай монтують зверху баку, для контролю температури пара. Після кожної перегонки бак необхідно помити, а це можливо виконати тільки якщо у бака велика горловина для заливу. Не рекомендую Вам дивитися на самогонні апарати з горловиною, в яку не пролізе рука. Також не зайвим, хоч і не обов'язковим, буде присутність у баку вибухового клапану, який дасть можливість вийти надлишковому тиску для підвищення безпеки. Іноді можна і відволіктися від процесу і не встежити. Особливо він актуальний при досить великих обсягах бака і тривалому процесі перегонки. Також для великих баків актуальні зливні крани. Одна справа поставити порожній бак на плиту і частинами залити в нього літрів так 40 браги, а зовсім інша справа прибрати такий же бак з вогню з 30 літрами рідини, та ще й дуже гарячої ... Ось для зливу цієї рідини і ставляться зливні крани
А як же змінився наш холодильник (змійовик)?
З розвитком інфраструктури змінився і спосіб подачі води на змійовик (холодильник). Якщо раніше в основному через відсутність водопостачання використовувалися холодильники з відкритими змійовиками, які занурювалися в холодну воду (так званий дистилятор під непроточну воду), то зараз все частіше використовують дистилятори під проточну воду, охолодження в таких апаратах відбувається більш якісно за рахунок постійної подачі холодної води, і вона не встигає прогріватися, але витрата води в таких самогонних апаратах значно вище. Змійовик в холодильнику повинен бути достатньої довжини, як правило це близько 2,5 м. Як і у випадку з баком, краще виготовляти з міді або нержавіючої сталі. Однозначно відповісти який з варіантів прийнятніше неможливо. З одного боку, у міді вище теплопровідність, а значить і охолодження. Смакові якості після мідного змійовика вважаються кращими. Але є і мінуси у подібних змійовиків, мідь все ж окислюється і з часом на трубці утворюється наліт. Харчова нержавіюча сталь інертний матеріал, ніякого нальоту на ній не залишається, не додає ніяких ноток до смаку, охолоджується досить непогано. Вибирати Вам, що для вас краще. Мідний змійовик трохи дорожче, але на ціні всього апарату це не настільки помітно, якщо використовувати цільномідний самогонний апарат.
Ще одним нововведенням можна назвати сухопарник або барботер, а іноді і те, і інше, а іноді і по кілька штук, які встановлюють в сучасних класичних дистиляторах. Сухопарники і барботери служать для кращого очищення продукту від шкідливих домішок і підвищення міцності продукту. Чим більше сухопарників, тим вище очищення, але прямої залежності в цьому немає, тому використовувати більше двох сухопарників не доцільно. Також сухопарники можуть бути нерозбірними і розбірними. Нерозбірні, як правило, дешевше через конструктивні особливості. Приємним бонусом при використанні розбірного сухопарника є те, що він може служити для ароматизації кінцевого продукту, при закладанні в нього при перегонці ароматних трав і інших речовин, а також, його простіше мити. Часто, для зручності, а іноді і економії газу і інших ресурсів в самогонний апарат ставлять електричні тени, як правило їх два, включаючи обидва ви швидко розігріваєте бак до потрібної температури, а потім вимикаючи один з них підтримуєте її в потрібному режимі.
Джерело - https://kruchen.com.ua/distilua